Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kıbrıs Türk Edebiyatının Tarihi Gelişimi


Violent
22 Şubat 2015, 22:59
Kıbrıs Türk Edebiyatının tarihçesi, tarihi gelişimi. Kıbrıs Türk Edebiyatının önemli şairleri, eserleri, isimleri hakkında bilgi.

Kıbrıs Türk Edebiyatının Tarihi Gelişimi
Kıbrıs Türk edebiyatının tarihsel gelişimi, Türk edebiyatının gelişimiyle benzerlik göstermektedir. Bunun en önemli nedeni, Kıbrıs’ta Türkiye Türkçesinin kullanılıyor oluşudur. Bunun dışında Kıbrıs’ın uzun süre Osmanlı egemenliğinde kalışını, Anadolu’ya mesafe olarak yakınlığını, Türkiye ile diyaloğun her dönemde devam etmiş oluşunu sayabiliriz.

Kıbrıs, Osmanlı egemenliğinden sonra İngilizlere bırakılmıştır. İngilizlerin baskısıyla edebî faaliyetler zayıflamıştır. 1943’ten sonra baskılar hafiflemiş, Kıbns Türk edebiyatı yeni eserler ve isimler kazanmaya başlamıştır. Daha çok ulusal konuları işleyen isimler arasında Nazif Süleyman Ebeoğlu, Necla Salih Suphi, Rauf Denktaş, Özker Yaşın, Ahmet Gazioğlu, Fadıl Korkut sayılabilir.

Kıbrıs Türkleri İngiliz baskılarından sonra da sürekli olarak Rum saldırılarına maruz kalmışlardır. Rumlar 1974’te Kıbrıs Türk Barış Harekâtı ile durdurulmuştur.
Özker Yaşın, Oktay Öksüzoğlu, Ülkü İrfan Yıldız, Osman Türkay, İlkay Adalı eserlerinde Kıbrıs Türkü’nün acılı günlerini dile getirmişlerdir.

1974’ten sonra Fikret Demirağ, Feriha Altıok, Orbay Deliceırmak, Mehmet Levent, Mehmet Yaşın, Ali Nesim, Neriman Cahit, Sebahattin İsmail, Timur Öztürk, Nevzat Yalçın gibi adlar da eser vermişlerdir.

Goemon
23 Şubat 2015, 15:28
Eline sağlık