PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : WordPress Kurulumu (Resimli Anlatım)


Code
10 Mart 2015, 13:21
WordPress kurulumu diğer CMS (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) tipleri arasında en kolay olanıdır. Dosyalar kopyalanır, veritabanı açılır ve 2 sayfadan oluşan ayarlar hazırlanır. Hepsi bu kadar.
Birçok sunucuya WordPress kurulumu yaptım ancak çalışması en rahat olan sunucu JustHost‘du. Eğer wordpress kurulumu için hızlı ve limitsiz bir sunucu istiyorsanız kesinlikle öneririm. JustHost sitesinden kendinize bir hosting satın aldığınızda domain (alan adı) ücretsiz olarak veriliyor. Yıllık ücreti yaklaşık 100 TL civarında olmasına rağmen (05 Mayıs 2011) sayfadan çıkmaya çalıştığınızda önce %25 ardından da %50’lik bir indirim sunuyor. İlk yıl size 50TL’ye geliyor.
JustHost, HostGator ve diğer birçok hosting sağlayıcısının da kullanmakta olduğu Linux (PHP, MySQL) tabanlı hosting yönetim paneli olan cPanel ile WordPress kurulumu yapmayı göstereceğim.Öncelikle wordpress için dosyaları bilgisayarımıza indirmemiz gerekli. Bunun için tr.wordpress.org adresine girip oradaki linkten dosyaları çekebilirsiniz.
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links]Şu anki güncel sürüm 3.1.2 versiyonudur. Bu versiyonu bilgisayarımıza indirip uygun bir klasöre dosyaları açalım.
WordPress birçok dosyadan oluşmaktadır. Bu dosyalar arasından wordpress kurulumunu yapmak için “wp-config-sample.php” dosyasındaki veritabanı bilgilerini düzenleyip “wp-config.php” olarak kaydederek hazırlayabileceğimiz gibi, dosyaları sunucuya yükledikten sonra WordPress’i çalıştırarak veritabanı kurulumunu oradan da gerçekleştirebiliriz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Dosyaları yüklemek için FTP bağlantısı kullanabileceğimiz gibi benim daha çok tercih ettiğim cPanel’in Zip dosya formatı destekli Dosya Yöneticisini de kullanabilirsiniz.
FTP kullanarak dosyaları yüklemek isterseniz eğer tüm dosyaları seçip sitenin ana dizinine kopyalamanız gerekmektedir. Çok dosya olduğu için bu işlem biraz uzun sürebilir.
WinRAR yardımı ile dosyaları Zip şeklinde sıkıştıralım:
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Dosyaları sıkıştırıp sıkıştırmış olduğumuz WordPress dosyalarını silerek ya da sıkıştırma esnasında “Arşivledikten sonra dosyaları sil” kutucuğunu işaretleyerek elimizde bize gereken tek bir zip dosyasına sahip olabiliriz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Kontrol panelimize erişmek için [Only Registered Users Can See Links] ya da Sınırsız Hosting, Website Tasarımı, Ucuz Hosting, Alan Adı Tescili.... ([Only Registered Users Can See Links]) şeklinde giriş yapabiliriz.
Kontrol paneline giriş yaptıktan sonra Files sekmesinden File Manager’i seçiyoruz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Yeni bir pencerede dosya yöneticisi açılacaktır. Dosya yöneticisinden WordPress’i kurmak istediğimiz – genelde doğrudan wordpress public_html dizinine kurulur – dizine geliyoruz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Buradan Upload buttonuna tıklayarak açılan pencereden sıkıştırdığımız dosyayı seçerek yükleme işlemine başlıyoruz…
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Dosyayı seçtikten sonra otomatik olarak yüklemeye başlayacaktır. Yükleme bittikten sonra yükleme sayfasını kapatıyoruz.
Dosya yöneticisinde dosyayı görüntülemek için “Reload” tuşunu kullanıyoruz ve dosyaları yeniliyoruz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])wordpress.zip dosyamızı yükledik. Yükleme işlemi bittikten sonra dosyamızı seçip üst menüden “Extract” tuşuna basıyoruz ve dosyalarımızı bu alana çıkartıyoruz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Artık wordpress dosyalarını zip dosyasından çıkarttığımız için bu dosyaya ihtiyacımız yok, bu nedenle bu dosyayı silebiliriz.
Gelelim veritabanı oluşturmaya. Veritabanı olarak MySQL veri tabanına ihtiyacımız var, PostgreSQL de kullanabiliriz küçük bir eklenti ile ancak bu sefer bazı eklentiler MySQL kullandığı için çalışmayabilir. Bu nedenle WordPress için kesinlikle MySQL tercih etmeliyiz. Çünkü eklentilere çok işimiz düşecek.
MySQL veritabanı oluşturmayı manuel olarak da yapabileceğimiz gibi Wizard (sihirbaz) yazdımı ile hızlı bir şekilde hazırlayabiliriz. Bu nedenle olaya çok hakim olmayanlar için sihirbazı kullanacağım.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Öncelikle databases kısmından “MySQL Database Wizard’ı seçiyoruz. Açılan sayfada veritabanımız için bize isim soruyor. cPanel için her zaman her host için bir veritabanı ön eki bulunuyor. Örneğin “aaccdd_”. Siz kendi veritabanınıza isim verdiğiniz zaman (örneğin wp verdiniz diyelim) veritabanı adı “aaccdd_wp” olarak kaydediliyor. Kullanıcı adı için de aynı şekilde “aaccdd_kullaniciadi” şeklinde kaydediliyor. Bu bilgi WP kurulumu esnasında işimize yarayacak…
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Sonraki adımda kullanıcı adı ve parolayı seçiyoruz. Parolanın güçlü bir parola olmasına dikkat edin. içerisinde hem büyük harf, hem küçük harf, hem rakam, hem de şekil ($#€!?*… vb) bulundurmasına özen gösterirseniz parolanız çok güzçlü olacaktır. Ama parolanızı unutmayın. En azından kurulum bitene kadar, sonrasında pek ihtiyaç duymayacaksınız.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Sonraki aşamada kullanıcının yetkilerini seçeceksiniz ve ileri dedikten sonra veritabanımız hazır olacak.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Kullanıcıların yetkilerini seçerken tüm yetkileri verebilirsiniz. Bu yetkiler başka bir kişiye veri tabanının yetkisini verecekseniz ve sadece okuma yapmasını istiyorsanız kısıtlamaya gitmelisiniz. WordPress için tüm yetkilere izin vermelisizin. Aksi taktirde yazdığınız yazılar veritabanına kaydedilemeyecektir.
Şimdi WordPress kurulumuna geçelim. WordPress’i kurduğunuz dizini tarayıcımızdan açalım.
benim kurulum yaptığım:
[Only Registered Users Can See Links]
Siz dilerseniz kendi siteniz ya da hazırladığınız site için ana dizine kurabilirsiniz. Tıpkı şu anda okumakta olduğunuz sayfa gibi:
lookjapan.com - IRCd Destek Forumu! ([Only Registered Users Can See Links])
Sayfayı açınca karşınıza çıkan ekrandan yapılandırma dosyası yarat seçeneğini seçiyoruz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Sonraki sayfa bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfadaki bilgileri okuyup sorun yoksa Devam Edebiliriz butonuna tıklayın.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Sonraki sayfada veritabanı bilgilerini gireceğiz. Biraz önce yaratmış olduğumuz veritabanı ve buna ait kullanıcı adı ve şifreyi bu alana giriyoruz. Veritabanı sunucusu yazan yere localhost yazıyoruz (ya da olduğu gibi bırakıyoruz). Bazı sunucular veritabanlarını farklı bir sunucuda barındırırlar. Bu tip sunucular çok falza olmasa da karşımıza çıkabilir. Bu tarz sunucularda bu bilgiyi veritabanı sayfasından edinebilirsiniz ya da veritabanını oluşturduktan sonra bu bilgiyi size vereceklerdik. Dikkatle okumanızı öneririm.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Veritabanı kurulumu da bittikten sonra sıra geldi WordPress sitemizin ayarlarının bulunduğu sayfaya.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Bu sayfada site başlığımızı giriyoruz. Sitemizin adının ne olmasını istiyorsak onu gireceğiz. Kullanıcı adı bölümü yönetici paneline girişte kullanacağımız kullanıcı adı olacak. Buraya girdiğimiz parolayı unutmayalım.
E-Posta adresi kısmı ise her zaman kullandığınız bir e-posta adresi verin. Site ile ilgili tüm bilgilendirmeler bu adrese gelecektir.
Son kutucuk ise sitenizin arama motorlarında çıkmasını isteyip istemediğinizdir. Muhtemelen siz de benim mevcut okumakta olduğunuz site için ayarladığım gibi bu alanı seçili bırakacaksınız. Ancak bu eğitim amaçlı hazırladığım siteyi arama motorlarının bu siteyi bulmasını istemediğim için kutucuktaki tiki kaldırıyorum.
WordPress’i Kur tuşuna tıkladığımız andan itibaren WordPress’imiz kurulmaya başlayacak. Lurulum çok kısa sürecektir ve başka bir adım da beklemeyeceksiniz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Giriş dediğiniz an WordPress’in kontrol panelinin Login formuna yönlendirileceksiniz. Buradan birkaç sayfa önce seçtiğiniz kullanıcı adı ve parola ile giriş yapabilirsiniz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])WordPress’inizin yönetim paneline geçebilirsiniz…
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])Üst kısımda yazan sitenizin adına tıklayarak sitenizin görünümüne bakabilir ve yaptığınız değişiklikleri kontrol edebilirsiniz.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])İşte WordPress’in kurulumu bundan ibaret. Çok kolay bir kuruluma sahip ve 3.0 ile beraber gelen özelliklerle beraber Blog olmaktan çıkıp site yönetim sistemine geçen WordPress’in kullanımı da kurulumu kadar basit.


Kaynak: -> Web Fikirleri - Yazılım Fikirleri ([Only Registered Users Can See Links])


İyi forumlar.. ^^

Skyder
13 Mart 2015, 12:04
bilmeyenler için güzel bir anlatım kanka

Goemon
13 Mart 2015, 19:59
Başarılı bir anlatım olmuş ııııııı @Entrance eline sağlık :)