PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Windows 10 hakkında bilinmesi gereken 10 etken.


Code
16 Ağustos 2015, 17:45
[Only Registered Users Can See Links]
Microsoft, Eylül ayının son günü yaptığı lansman ile yeni Windows 10 işletim sistemini duyurmuştu ([Only Registered Users Can See Links]). Telefonlar, tabletler ve tüm PC’lerde aynı şekilde çalışacak olan yeni işletim sistemi, bunu başaramayan ve pek de sevildiğini söyleyemeyeceğimiz Windows 8’in yapamadığını tamamlayacak gibi görünüyor.
Windows 10’un tanıtımı daha çok kurumsal tüketiciye yönelik yapılırken, Microsoft yeni işletim sisteminin, hali hazırda Windows 7 ve XP kullanan milyonlarca çalışan için de çekici olacağını belirtti.
Tanıtımdan sonraki gün yayınlanan Teknik önizleme sürümü, Windows 10 için umut verirken; işletim sistemine eklenen yeni özellikler de oldukça kullanışlı olacak gibi görünüyor.
Bu rehberimizde Windows 10 ile ilgili bilinmesi gereken küçük detaylardan, hakkında sorulan soruların cevaplarına kadar birçok maddeyi derledik.
İsmi neden Windows 10?
Yeni işletim sistemi duyurulmadan önce hepimiz isminin Windows 9 olmasını bekliyorduk. Ancak Microsoft, yeni işletim sisteminde bir sürprize imza attı. İşletim Sistemleri Grubu Genel Müdürü Terry Myerson, “Sırayla artan bir ürün geliştirmiyoruz.” derken, Microsoft’un OneNote, OneDrive ile benzer şekilde tek bir Windows deneyimi için “Windows One” ismini düşündüğünü, ancak ismin uzun zaman önce genç Bill Gates tarafından kullanıldığını belirtti.
Sonuç ne olursa olsun, yeni Windows’un adı Windows 10 olacak ve Myerson, “Windows 10’u son haliyle gördüğünüz zaman, böyle bir ürün ailesi için seçilmiş en uygun ismin bu olduğunu anlayacaksınız” diyerek Microsoft’a güvenmemiz gerektiğini vurguluyor.
Hangi cihazlarda çalışacak?
Windows 10, tüm cihazlarda çalışacak. Microsoft, lansmanda Windows 10’un bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer ürün gruplarında aynı şekilde çalışacağını açıkladı. Myerson, “Windows 10, ‘Nesnelerin İnterneti’ne ait minicik cihazlardan, dünya genelindeki dev kurumsal veri merkezlerine kadar her türden cihazla uyumlu olacak. 4 inçlik ekranlardan, 80 inçlik ekranlara veya ekransız cihazlara kadar her yerde Windows 10 çalışabilecek.” diyor.
Başlat menüsü olacak mı?
Olacak. Windows 8’in üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen kullanıcılar hâlen Başlat menüsünün eksikliğinden dem vuruyor. Bu şikayetleri dikkate alan Microsoft da, Windows 7’nin Başlat menüsü ile Windows 8’in Başlat ekranını birleştirerek, kullanımı oldukça kolay ve kişiselleştirilebilir olan yeni bir Başlat menüsünü kullanıcıya sunuyor. Hem kutucukların, hem de menünün tamamı ekran boyutlarınız el verdiğince yeniden boyutlandırılabiliyor. Teknik önizleme sürümünden gördüğümüz kadarıyla yeni menünün çok kullanışlı olacağını söyleyebiliriz.
Yine iki farklı uygulama ekosistemi kullanmak gerekecek mi?
Gerekmeyecek gibi görünüyor. Windows 8 kullanırken, metro tarzı denilen bir uygulama çalıştırdığınız zaman, uygulamalar metro arayüzünde açılıyor, klasik Win32 tarzı programları çalıştırdığınız zaman da, bildiğimiz masaüstü penceresinde açılıyordu. Windows 10’da böyle bir ayrılığa gitmek istemediklerini belirten İşletim Sistemleri Grubu Genel Müdür Yardımcısı Joe Belfiore, “Fare ve klavye kullanan PC kullanıcılarının da sevdikleri programları masaüstü arayüzünde, Başlat menüsü ve görev çubuğu ile birlikte çalıştırabilmelerini istedik. Artık programlar veya uygulamalar nasıl geliştirilirse geliştirilsin, bilgisayarınıza nereden indirdiğiniz de fark etmeksizin bildiğiniz şekilde çalışacak.” diyor.
Yeni uygulamalar nasıl görünecek?
Windows 8 ile tanıdığımız yeni tarz uygulamaları açtığımızda, uygulama tüm ekranı kaplıyor ve kenara taşımak haricinde boyutlandırma seçeneği bulunmuyordu. Windows 10 ile birlikte bu uygulamalara pencere seçeneği gelecek ve metro tarzı uygulamaların da pencere boyutlarını istediğiniz şekilde düzenleyip, ekranda taşıyabileceksiniz. Eski tarz uygulamaları da, dilerseniz modern uygulamalar şeklinde kullanabileceksiniz.
Başka yenilikler nedir?
Windows 8’in arayüzünün kimi kullanıcıların kafasını karıştırdığını söylersek yanılmış olmayız. Kimi zaman ekranda neyin açık olduğunu bilememe, kimi zaman eskiden açılan uygulamaya dönmekte zorluk yaşama gibi problemleri Windows 8 çıktığından beri duyuyoruz. Windows 10 ile birlikte OS X’ten tanıdığımız Görev Kontrol penceresine benzer bir alan gelecek. Böylece ekrandan geriye doğru kaçıp, bilgisayarda açık olan her programı tek bir ekran üzerinden görebileceksiniz.
[Only Registered Users Can See Links]
Bunun dışında birden fazla masaüstü konfigürasyonuna sahip olabilecek ve bunların hepsini açıp aralarında kolaylıkla geçiş yapabileceksiniz. Örneğin bir masaüstüne yalnızca çalışırken kullandığınız iki uygulamayı ekleyip bu ekranı onlara ayırabilecek, diğer ekranınızda daha sık kullandığınız programlar ile normal bilgisayar kullanımınızı sağlayabileceksiniz. Masaüstleri arasında da ekranın alt tarafındaki kolay menü üzerinden geçiş yapabileceksiniz.
Kurumsal yenilikler nedir?
Windows 10’un tanıtım etkinliğinde daha çok kurumsal kullanıcılara odaklanıldığını söylemiştik. Microsoft, ofislerde hâlen ciddi şekilde üstün olan Windows 7 ve XP’nin yerini yeni işletim sistemiyle doldurmak istiyor. Kurumsal yenilikler hakkında çok fazla bilgi verilmese de, Microsoft birkaç ipucu verdi:
– Microsoft, Windows 10’un, Windows 8’e göre daha “sezgisel” olacağını söyledi. Belfiore, Windows 10’a hangi işletim sisteminden geçildiğini anlayacağını ve buna göre son kullanıcısına uygun ayarlamalar yapacağını belirtti. Çalışanların yeni işletim sistemini öğrenmeye zaman harcamadan verimli işlerine geri dönebileceklerinin altını çizdi.
– Windows 10, günümüzde kullanılan tüm geleneksel yönetim sistemleriyle uyumlu olacak. Akıllı telefon ve tabletleri yönetmek için müşterilerinin hızla artan bir şekilde mobil cihaz yönetimine geçiş yaptığını belirten Microsoft, Windows 10 ile birlikte müşterilerinin mobil cihaz yönetimi üzerinden akıllı telefon ve tabletler dışında tüm Windows cihazları yönetebileceklerini duyurdu.
– Geliştiriciler de Windows 10 ile birlikte tek uygulama platformuna kavuşacak. Geliştirici dilerse bir oyun yazsın, dilerse de bir iş kolu için çok sayıda uygulama geliştirsin, tüm uygulamaları yazmanın tek bir yolu olacak ve tüm Windows cihazlarında bu uygulamalar çalışacak.
Dokunmatik ekran desteklenecek mi?
Windows 8’deki yaklaşımı daha çok dokunmatik üzerine olan Microsoft, Windows 10’da geri adım atmasına karşın dokunmatik ekrandan vazgeçmiş değil. Yine laptop ve masaüstü bilgisayarların ekranındaki dokunmatik özellikleri kullanabilecek, parmağınızla kaydırma yapıp ekrana yaklaşabileceksiniz.
Ek olarak Microsoft bir de “Süreklilik” adını verdiği bir özellik duyurdu. İkisi bir arada bilgisayar kullanırken, cihazdan klavyeyi çıkardığınızda, Windows 10 tablet moduna geçmek isteyip istemediğinizi soracak. Evet derseniz, arayüz Windows 10’un tablet arayüzü halini alacak. Uygulamalar tam ekranda açılacak ve Başlat menüsü, yerini büyük simgeli bir alana bırakacak.
Ne zaman yayınlanacak?
Windows 10, 2015 yılında, genellikle Haziran ayında düzenlenen Microsoft Build Konferansı’ndan sonra piyasaya çıkacak. Yine de şu an Windows Insider programına kayıt olarak Windows 10 Teknik önizlemesi kullanılabiliyor. Şimdilik yalnızca laptop ve masaüstü bilgisayarlarda Windows 10’u denemek mümkünken, diğer cihazların önizleme sürümleri önümüzdeki günlerde çıkacak.
Fiyatı ne olacak
Microsoft, Windows 10 için herhangi bir fiyat veya önceki sürümlerden yükseltme bilgisi vermedi. Ancak Windows 8 kullanıcıları için Microsoft’un çeşitli kampanyalar yapabileceği, hatta Apple’ın Mac OS X’te yıllardır yaptığı gibi yeni Windows’u tamamen ücretsiz güncelleme olarak sunabileceği yönünde dedikodular uzun zamandır dönüyor.